140x140

Täytekakku kääretorttupohjalla (30-40:lle)

Tästä kakusta tulee yksi suuri uunipellin kokoinen kakku tai kun leikkaat pohjat puoliksi 2 pienempää kakkua. Jos tiedät että vieraita tulee pitkin päivää, on parempi valmistaa kaksi pienempää kakkua. Silloin toinen kakku voi olla jääkaapissa odottamassa tarjoiluvuoroaan.Kääretorttupohjien valmistus 1-2 päivää ennen juhlia
Valmista 1 kpl 3:n, 2 kpl 4:n ja 1 kpl 5:n munan kääretorttupohjia tai jos haluat oikein korkean ison kakun 1 kpl 4:n, 2 kpl 5:n ja 1 kpl 6:n munan käätetorttupohjia.

3 munaa
runsas 1 dl sokeria
runsas 1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri oikein hyvin. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot hyvin keskenään ja lisää vaahtoon siivilän läpi kevyesti sekoittaen. 2. Levitä taikina leivinpaperille ja paista 200 asteessa 7-8 min. 3. Kumoa levy sokerilla sirotetutulle tai kevyesti voidellulle leivinpaperille jäähtymään. Peitä jäähtyneenä kelmulla tai muovilla kuivumisen ehkäisemiseksi.

Valmista muut pohjat:

- 4 munaa + 1,5 dl sokeria, 1,5 dl perunajauhoja + 2 tl leivinjauhetta, 200 asteessa n. 10 min
- 5 munaa + 2 dl sokeria, 2 dl perunajauhoja+2 tl leivinjauhetta, 200 asteessa runsas 10 min
- tarvittaessa: 6 munaa + 2,3 dl sokeria, 2,3 dl perunajauhoja + 2 tl leivinjauhetta, 200 asteessa 10-12 min
Pikahillon valmistus

irtonaisia pakastemarjoja esim. mansikoita, puolukoita, kotimaisia vadelmia tai mustikoita sokeria (1 l marjoja /4-5 rkl sokeria)

1. Laita jäiset irtonaiset marjat ja sokeri tehosekottimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna parissa erässä.
2. Sekoita karkeaksi ja maista makeus. Lisää tarvittaesssa marjoja tai sokeria.
3. Sekoita hiekkamaiseksi.
4. Kaada rasiaan ja laita välittömästi pakastimeen. HUOM. EI SAA SULAA ennen kakkupohjalle levitystä.

Kermavaahto

vähälaktoosista vispi- tai kuohukermaa + 3 rkl sokeria/2 dl 2 dl kermaa/kakkuväli eli yhteensä neljän kerroksen kakkuväleihin
6 dl 5-7 dl kermaa sivuille riippuen siitä levitätkö vai pursotatko kerman. Pinnalle ja reunoille tulevaa kerma ei tarvitse välttämättä makeuttaa.

Kostutus nyrkkisääntö: minkä verran kääretortussa on sokeria sen verran + 1-10% lisää kostuketta, alimpaan vähemmän. Kostukkeeksi sopii neutraali maito tai valitsemasi marjan makuinen mehu laimeana.Tarjoiluvadin suojaus

Tee voi- tai leivinpaperista vatisi kokoinen suoja. Leikkaa reikä, joka on n. 2 cm pienempi kuin itse kakkupohja.

Täytekakun kokoaminen (1-2 päivää ennen juhlia)

- käytä alussuojaa
- nosta sen päälle 5 munan kääretorttu
- levitä kostuke pensselillä, leveällä pullsudilla (n. 2 dl)
- levitä pikahillo, riittää kun peität pinnan
- levitä kermavaahto (2 dl/kerros)
- nosta päälle 4:n munan kääretorttupohja ja toista ylläolevat vaiheet (kostuketta n. 2 dl, kermavaahtoa 2 dl) ja sen päälle toinen 4 munan kakkupohja, jatka kuten edellä
- nosta päälle 3:n munan pohja ja kostuta se (runsas 1 dl kostuketta)
- peitä kakku leivinpaperilla ja nosta sen päälle pelti+ kevyt paino esim. lautanen. Nosta kylmään ja anna mehustua yön yli.

Tarkkaile silloin tällöin että kakku on vatupassissa (suorassa).Kakun viimeistely
(juhlapäivän aamuna ja/tai hyytelöinti edellisenä päivänä ja kermavaahto aamulla)

- leikkaa kakku viistosti tasaiseksi (kermavaahto pysyy paremmin)
- sulje pinta esim. aprikoosihillolla tai -marmeladilla. Marmeladia kuluu muutma ruokalusikallinen eli levitä ohuelti.
- merkkaa rajat noin 1-2 cm reunoista, mikäli haluat pursottaa reunat
- levitä pinnalle kokonaisia jäisiä marjoja , marjoista riippeun 1-1,5 l, (mansikat voi viipaloida tai tehdä tehosekoittajassa karkeaksi) merkatulle alueelle, jos ole merkannut.
- tee hyytelöliemi hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Pellin kokoiseen kakkuun menee 6-9 dl hyytelösokeria (2-3 annosta) riippuen marjojen paksuudesta. Aloita hyytelöliemen levitys reunoista, teet siten lukon, jatka keskelle ja taas reunoille. Ole huolellinen että kaikki marjat saavat osansa hyytelöstä. Anna hyytelön hyytyä kylmässä.
- poista suojapaperi veistä hyväksi käyttäen (revi alku), auta veitsellä, jotta kakku pysyy koossa. Jos hyytelösokeria on valunut, leikkaa se irti veitsellä.
- pursota tai levitä kermavaahto kakun päälireunalle ja sitten sivuille. Päälle laitettavässä kermavaahdossa ei välttämättä tarvitse olla sokeria. Levitetyn kermavaahtopinnan voi peittää esim. mantelilastuilla tai -rouheella. Kauniiksi leikatun pinnan voi jättä myös raidalliseksi kakkupinnaksi pelkällä aprikoosimarmeladilla siveltynä.

Nosta kakku/kakut kylmään.

Kommentit 0Kommentoi:*